ONDERZOEK NAAR GAMEGEDRAG | autismeplein.nl

De Universiteit Twente (UT), Brijder Verslavingszorg en Stumass werken samen aan een onderzoek naar overmatig gamen onder gamende jongeren met een autisme stoornis. Er komen vanuit de praktijk steeds meer signalen naar voren dat, naast de postieve effecten die het spelen van games heeft, deze jongeren het ook lastig vinden om hun gamegedrag onder controle te houden. De UT en Brijder hebben samen een online preventieprogramma ontwikkeld, ter voorkoming van overmatig gamen en de negatieve consequenties daarvan voor het welzijn van jongeren. Het doel van het onderzoek is om te evalueren of deze training geschikt is voor gamende jongeren met een autismestoornis, en in hoeverre deze training effectief is voor deze doelgroep.

De training bestaat uit vier opdrachten welke zijn afgeleid van evidence-based methodieken uit de verslavingszorg zoals motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. In de eerste opdracht geven de deelnemers een beeld van hun huidige welzijn door het maken van een ‘moodboard’. In de tweede en derde opdracht houden ze een dagboek bij en maken ze de balans op van voor- en nadelen van het gamen. In de laatste opdracht onderzoeken ze hun persoonlijke risicosituaties. De doelen van de training zijn: een toename van inzicht in eigen gamegedrag en eventuele verandering in gamegedrag.

Voor en na deelname zal er een gesprek plaatsvinden, daarnaast krijgen de jongeren online begeleiding van een coach. Dit is een psycholoog vanuit Brijder met veel ervaring op het gebied van gamegedrag onder jongeren. Indien nodig krijgen jongeren hulp vanuit Stumass bij het maken van de opdracht. Het onderzoek gaat komend voorjaar van start.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Maria Haagsma

Onderzoeker, UniversiteitTwente

m.c.haagsma@utwente.nl

Bron: autismeplein.nl | 13 februari, 2012

Over D. Peters

Sociale media | Innovatie | Hulpverlening | Jeugdhulpverlening | 2.0 | 3.0

Geplaatst op 22 februari 2012, in Jeugdzorg 2.0 en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor ONDERZOEK NAAR GAMEGEDRAG | autismeplein.nl.

Reacties zijn gesloten.